VALKOINEN HEVONEN SOOLOALBUMIN JULKAISU 13.10.23

Löydä albumi digitaalisilta alustoilta

CD:t Fugan kivijalkamyymälästä, Musiikkitalo, Helsinki

CD:t vekkokaupat: Kansanmusiikkiliitto ja Matkastudio

Lauluntekijä hakee inspiraatiota arkistoista ja kulkee omaa polkuaan naistekijöiden jalanjäljissä

 

Laulaja-lauluntekijä Minsku Tammelan pitkään odotettu esikoissooloalbumi Valkoinen hevonen julkaistiin 13.10.2023. Levyn vahvoja teemoja ovat luontosuhde, naistekijöiden työ sekä Tammelan sukulaisten myyttiset tarinat pohjoisesta Kelontekemän kylästä. 

 

Minsku Tammelan sävellykset ja tarinat ammentavat pohjoismaisen kansanmusiikin, laulelman ja bluesin maailmoista. Yhdeksän uutta kappaletta sisältävällä Valkoinen hevonen -albumilla tullaan kuulemaan ennakkoluulotonta, raikasta ja genrerajatonta musiikkia. Hän on inspiroitunut Kittilän Kelontekemän kylän myyttisistä tarinoista, arkistoihin tallennetuista aarteista ja luonnonäänten polyfoniasta. Laulettujen tarinoiden, sanattoman laulun ja runsaiden äänimaisemien lisäksi jouhikko, piano, kantele, saksofoni ja perkussiot julistavat yhdessä kahlitsevista rooleista vapautumista. Valkoinen hevonen -albumi on tutkielma luonnon ja ihmisen välisestä suhteesta. Lisäksi Tammela tuo albumikokonaisuudella esiin suomalaisen tiedenaisen ja merkittävän kansanperinteen kerääjän Jenny Paulaharjun (1878–1964) uraauurtavaa työtä sekä sukunsa, muun muassa isomummonsa Elisabeth Tammelan, kertomia tarinoita.

 

“Hain arkistoista varta vasten luontoaiheeseen sopivia kansantaruja, sillä halusin tutkia levyllä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Luontosuhde on vahvasti esillä myös isomummoni Elisabeth Tammelan kertomuksissa ja Jenny Paulaharjun Lapista keräämissä kansanlauluissa ja -tarinoissa. Totesin, että ihminen on vain luontosuhteen toinen osapuoli. Luonnolla on oma luonteensa, joka ei välttämättä ole hyvä eikä paha, eikä tosiaankaan aina ihmiselle mieleinen. Halusin antaa erämaaluonnon vahvan äänen kuulua sävellyksissä tasaveroisena ihmisen rinnalla. Levyllä ääneen pääsevät pienet joet, vanhat metsät, valkoiset hevoset, tiheä kesäinen uhkea suo, sääsket, kurjet, villit pääskyt, ilmattaret ja kairamaat. Päädyin itse ottamaan tarinankertojan ja välittäjän roolin: tarkkaillen, olematta kenenkään puolella”, kertoo Tammela.

 

Tammela on soittanut esikoisalbumillaan suurimman osan laulujen instrumentti- ja lauluraidoista ja toiminut taiteellisena tuottajana. Hän on halunnut haastaa omaa muusikkouttaan, soittaa kaikkia taitamiaan soittimia ja olla tinkimätön biisien ideoille. Levyllä vierailee alansa huippumuusikoita ja -tuottajia: soundscape-tuottajana Emma Raunio, muusikkoina Maija Kauhanen, Joakim Berghäll ja Kaisa Saarikorpi sekä äänittäjä-miksaajana Oona Kapari


Palkitusta Juurakko-yhtyeestä tuttua Tammelaa kuvaillaan sielukkaaksi tarinankertojaksi, jonka äänessä soi blues ja kansanlaulujen kaiho rinta rinnan. Hän on kekseliäs soundien etsijä ja jouhikonsoittaja, Carole King:iä ihaileva poppianisti, stemmalaulun suuri ystävä, säveltäjä ja sanoittaja.

Valkoinen hevonen albumin on julkaissut nouseva indie levymerkki Kuohu Records ja levyn tekoa on tukenut Alfred Kordelinin Säätiö.

 

Valkoinen hevonen

1. Likka istu kivellä 4´44
2. Pieni joki 4´18
3. Valkoinen hevonen 3´55
4. Kurjet tulee 4´29
5. Väsymätön 3´45
6. Piru merrassa 3´42
7. Vanha metsä 5´32
8. Pääskyt 5´09
9. Paarmojen tanssi 5´08

Levykoodi: Kuohu027

Minsku Tammela: Sävellykset, sanoitukset, tuotanto, laulu, piano, jouhikko, munniharppu, perkussiot

Emma Raunio: Soundscape-tuotanto ja sovitus kappaleisiin 2, 5, 7
Maija Kauhanen: Saarijärven kantele, kantelebassot, perkussiot ja taustalaulu kappaleisiin 1, 3, 4, 5, 6, 8
Kaisa Saarikorpi: Taustalaulu kappaleisiin 1, 3, 4, 5
Joakim Berghäll: Baritonisaksofoni, perkussiot kappaleisiin 3, 9

Äänitys ja miksaus: Oona Kapari / Kuohu Records
Masterointi: Jarno Alho / Alho Audio Mastering
Ulkoasu: Mira Piitulainen / Ridibundus
Wet-plate valokuvat: Marko Rantanen / Ateljee Marko Rantanen
Kannen maalaus: Maurits Ylitalo (Frihetens vind)

Levyarvio Desibeli.net sivustolla 4/5 tähteä

Minsku Tammela

Kotimaisen juurimusiikin taitaja etsii innoitusta muinaisten aikojen mystisyydestä. Luonnonvoimat asettuvat kuin luonnostaan modernimpien, mutta silti pääosin akustisten ja ’perinteisempien’ soundimaailmoiden rakentamiin lavasteisiin. Munniharppu, kantele, saksofoni ja jouhikko soivat, piano ja sähköisemmät elementit rikastavat.

Linkit:
Minsku Tammela Facebookissa
instagram.com/minskutammela

(Päivitetty 25.10.2023)
Levyarviot
Valkoinen hevonen
25.10.2023
Arvostelijana Mika Roth

Helsingin Sanomat 24.11.23 Kulttuuritoimmittajan suositukset (Mari Koppinen)