Kuva: Janne Mikkilä

Juurakko

Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Rouhea Juurakko-blues vie ajoittain syvälle rämeelle ja toisinaan tanssittaa kepeästi laivan kannella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten.

Juurakko valittiin Vuoden Artistiksi vuoden 2020 Etnogaalassa. 10-vuotista taivaltaan vuonna 2021 juhlivan yhtyeen energiset konsertit ovat valloittaneet yleisönsä eri puolilla Suomea, mm. Vaasan kuorofestivaalilla, Tampereen Sävelessä, Iniö Folkissa ja Kaustinen Folk Music Festival -tapahtumassa. Vuonna 2019 yhtye esiintyi kotimaisten tapahtumien lisäksi Tanskassa Figura Festspiele -festivaalilla, Venäjällä KukushkaFest-festivaalilla ja Ranskassa Festival Les Traversées Tatihou -tapahtumassa.
Juurakon musiikissa voi kuulla vaikutteita suomalaisesta ja amerikkalaisesta kansanperinteestä. Yhtye kirjoittaa laululyriikat itse ja rakastaa rikasta tarinankerrontaa. Oman musiikkityylin luomisen lisäksi bändiä on kiitelty lavalta säteilevästä positiivisesta energiasta. Juurakkoa on kuvailtu mm. seuraavasti:

“Un superbe univers musical.”
(Musicologie.org, konserttiarvio, Festival Les Traversées Tatihou 2019)

“Otroligt starkt! Proffsiga, roliga, glada.”
(yleisöpalaute, Humlefestival 2018)

“Juurakko hyvä! Esityksenne oli Kihauksen sävähdyttävin, eheyttävin ja voimaannuttavin kokemus.”
(yleisöpalaute, Kihaus Folk 2016)

Laura Kaartinen: laulu, matkaharmoni, lyömäsoittimet
Eija Kankaanranta: kanteleet
Kaisa Saarikorpi: laulu, sikarilaatikkosoittimet, kitarat, lyömäsoittimet
Minsku Tammela: laulu, jouhikko,kampa, munniharppu,lyömäsoittimet
Anna Wiksten: laulu, plankku, lyömäsoittimet

Juurakon kotisivut löytyvät täältä: www.juurakkoband.fi

 

Kuva: Juha Olkkonen, layout: Paula Susitaival

Pajolaine

Pajolaine-kansanlauluduo on kahden ammattilaulajan, Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan, yhtye. Siinä soivat kaksi ihmisääntä, ei sen enempää eikä vähempää! Pajolaine on laulutoveruudesta ponnistava tutkimusmatka karjalaiseen lauluperinteeseen, jossa kaksikon upeat lauluäänet ja kekseliäs minimalistinen musisointi antavat perinteelle tilan loistaa. He ovat laulaneet yhdessä vuodesta 2011 ja ovat ajan mittaan hioutuneet kaksikoksi, joka vetäisee keikan niin isolla torilavalla kuin pienessä hirsipirtissäkin.
Pajolaine duo sijoittui 2. Sijalle Konsta Jylhä –kansanlaulukilpailun vapaassa sarjassa Kaustisella 2014. Seuraavana vuonna 2015 he julkaisivat omakustanteen Raitilla, joka on saanut kuulijoilta hyvää palautetta raikkaasta otteestaan laulettuun kansanmusiikkiin. Ylen musiikkiohjelmat ovat soittaneet Pajolaisen musiikkia lähetyksissään. Pajolaine duon Emmi Kuittisen ja Minna-Liisa Tammelan tuore sävellysprojekti on säveltää uusi musiikki Kalevalaseuran julkaisemaan Häiden vietto Karjalan runomailla -mykkäelokuvaan vuodelta 1921.

Emmi Kuittisen kotisivut löytyvät täältä: www.emmikuittinen.com

Kuva: Jimmy Träskelin
Kuva: Janne Airaksinen, layout: Jimmy Träskelin

Duo Kenttälä & Tammela

Duo Kenttälä & Tammela on kahden kittiläläiset juuret omaavan kansanmuusikon Heidi Kenttälän (TaM) ja Minna-Liisa Tammelan (MuM) yhtye, joka syväluotaa pohjoiskalotin alueen suomenkieliseen kansanlauluperinteeseen. Duon esikoisalbumi on Kansanmusiikki-instituutin vuonna 2015 julkaisema levy Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella.

Levyllä ja konserteissaan he ovat esittäneet Kittilän Kelontekemän kylästä lähtöisin olevan lauluntekijän Lars Leevi Lassilan (1891-1939) 1900-luvun alkukymmenille suuntautuvaa laulutuotantoa ja tarinoita. Duo Kenttälä & Tammela luottaa laulun voimaan, jota säestetään kammansoitolla, banjo-mandoliinilla, jouhikolla, korkeilla ja koparoilla. Duon tyyli on minimalistinen, kehuttu ja vahvasti perinteestä ammentava. Yhtyeen vuosien varella kerryttämä musiikillinen paikallistuntemus on ainutlaatuista ja heidän taiteensa nostaa alueen rikasta perinnettä kansallisesti näkyviin.

Kenttälä & Tammela ovat alansa erityisosaajia ja pitkään kansanmusiikin ja tarinoiden parissa työskennelleitä ammattilaisia, ja heidän lappilaisen suomenkielisen kansanlaulukulttuurin tuntemus on ainutlaatuista. Kenttälä ja Tammela tekevät taiteellista ja perinnetyötä syventyen lappilaiseen laulukulttuurin erilaisiin ilmiöihin: estetiikkaan, laulutyyleihin ja elettyyn ja elävään kulttuurin. Tutkimuksen kautta duo pyrkii ymmärtämään jokaisen laulun, laulajan ja lauluntekijän elämää ja kontekstia, jonka he pyrkivät välittämään omassa taiteessaan. Duo Kenttälä & Tammelan uusin projekti on Kittilän, Tepsan kylätalolla 5.9.20 ensi-iltansa saanut SYLVI – lauluja koivun ja taivaanrannan välistä. Tässä projektissa mukana ovat myös harmonikkataiteilija Kaisa Ristiluoma sekä ohjaaja-dramaturgi Janne Rosenvall.

Duo Kenttälä & Tammelan facebook-sivut: www.facebook.com/duokenttalatammela

Kuva: Ali Kinnunen

Tarukki

Tarinayhtye Tarukki kutoo yhteen tarinankerrontaa, runolaulua, balladeja, loitsuja. Tarukin kolme ammattimuusikkoa yhdistelee esityksissään tarinankerrontaa, kansanmusiikin ja kansanperinteen elementtejä. Vahvat laulajat Iiris Brocke, Riikka Hänninen ja Minsku Tammela soittavat tarinoissa myös jouhikkoa, erilaisia huiluja ja lyömäsoittimia. Ihmisäänellä luodut äänimaisemat ja kuunnelmallinen kerronta ovat esitysten ydin. Tarukki on tehnyt kolme teemallista pitkän estetiikan tarinaesitystä joista viimeisin Roihun riemu, tulen turma ensiesitettiin vuonna 2017. Sitä on esitetty niin kotikonserteissa kuin isommilla festivaaleilla kuten Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat sekä Parafest. Yhteistyössä valokuvaaja ja maatiaseläinekspertti Kirsti Hassisen kanssa tehtiin multimediaesitys ”Luona vanhan veräjän”vuonna 2012. Tarukin uusin tekeillä oleva tarina on nimeltään Maanan kutsu, joka vie kuulijan metsän syleilyyn. Maanan kutsu valmistuu 2021 aikana.

Tarukin löytää täältä: www.facebook.com/tarinayhtyetarukki/
Riikka Hännisen kotisivut: riikkahanninen.fi/